Синдикатите от земеделието от новите страни-членки настояват за промяна на политическия курс
Заетостта в селското стопанство в новите страни-членки намалява, затова ръководителите на синдикатите от земеделието от тези страни настояват за устойчива нова селскостопанска политика на Общността. Те настояват още за адаптивни регулации и инструменти за млекопроизводството и се обявяват срещу допълнителни субсидии на млечните квоти след 2015 г. В рамките на неформалната среща на министрите по земеделието на ЕС-27 на 1 юни 2009 г. в Бърно, Чехия EFFAT проведе конференция на председателите на синдикатите от земеделието от новите страни-членки.  
В центъра на обсъждането беше анализ на настоящата криза в селското стопанство и особено в млекопроизводството в новите страни-членки.
Председателите на синдикатите изразиха тревогата си, че световната финансова и икономическа криза настъпва и в селското стопанство. Те подчертаха, че драматичната ситуация в предприятията в новите страни-членки не засяга само млечния сектор, но и всички браншове в отрасъла. В Чехия, например, от 550 000 заети в селското стопанство около 400 000 вече са загубили работните си места и сега са останали едва 130 000 заети. За съжаление краят на този процес не се вижда. Макар че заетостта е намаляла драматично, трудовите доходи на заетите са намалели и продължават да намаляват.
Голямата пазарна мощ на ограничен брой крупни играчи на пазара допринасят за развиване на кризата. Синдикатите считат, че към тази криза води и политиката, която обслужва интересите на големите производители от старите страни-членки и води до повишаване на цените в новите пазари, обект на износ.  Ясен знак за тази политика е погрешното прилагане на общата селскостопанска политика в новите страни-членки от 2004 г.  Срещу първоначалното съгласие, че до 2013 г. плащанията по ОСП за предприятия от новите страни-членки ще достигнат нивото на плащанията в старите страни-членки, към днешна дата преките плащания в новите страни-членки са в размер 45 евро/ха срещу 225 евро/ха в старите страни-членки. Тези политически грешни решения водят до драматично неравно поставяне на предприятията в конкурентна среда и са централна причина за упадъка на селскостопанското производство в  новите страни-членки.
Жертвите на тези процеси са не само предприемачите, работодателите и предприятията в новите страни-членки, но и други политически цели на европейския съюз ще бъдат застрашени – опазване на био-разнообразието, борбата  с глобалното затопляне и възможността на селското стопанство да допринася за това,  отглеждането на суровини и енергийни източници  ще бъде ограничено. 
Тази ситуация ще се изостри още с последните инициативи на ЕС в рамките на преговорите със СТО – търговия със селскостопански стоки. Синдикатите винаги са подкрепяли отварянето на пазарите в полза на най-бедните страни в света, но днес е нужно ясно да подчертаем, че това не може и не трябва да преминава през жертване на работещите в селското стопанство от новите страни-членки.  Победителят е търговията в Европа и другите региони на света. Тя носи основната вина за настоящата криза.
Председателите на земеделските синдикати от новите страни-членки на ЕС настояват за една нова и устойчива европейска селскостопанска политика след 2013 г.
Опорните точки на такава нова ОСП според заседаващите трябва да включват:
- Европа трябва да развива селско стопанство, което е ориентирано към продукта, опазване на околната среда и изхранване на нейното население.
- Европа трябва да развива селско стопанство, което поддържа социалните връзки в селските региони на Европа и което осигурява достатъчни достойни  доходи на работещите в него. Към тази група се отнасят с особена сила предприемачите и работниците, които трябва да са в центъра на ОСП.
Своето отношение към настоящата криза в млечния сектор синдикалните председатели изразиха:
- Тя унищожава работни места в млекопроизводството и в прилежащите му предприятия
- Синдикатите настояват за една политика в млечния сектор, която подкрепя неотложните структурни промени, но само ако са социално приемливи.
- Синдикатите настояват за изработване на дългосрочни и гъвкави мерки и инструменти за регулиране, които отговарят адекватно на промените на пазарите и да се интегрират в системата.
- Погрешно е към момента да се настоява за отмяна на млечните квоти. Кризата показа, че вместо прилагане на неолиберални догми е необходимо адекватно подпомагане за производителите. 
Наскоро направените предложения от съвета на министрите по земеделието ще генерират краткосрочни облекчения за предприятията, но те не са  достатъчни мерки за решаване на кризата в дългосрочен план.  
- Синдикатите настояват за една по-силна подкрепа за земеделието с оглед опазване на околната среда и климатичните промени в ЕС. Тази допълнителна подкрепа трябва да се реализира през политиката за селските региони. Допълнителните плащания са регламентирани, тъй като предприятията за производство на мляко допринасят съществено за опазване на биоразнообразието и намаляване на вредните последици от климатичните изменения.
- Синдикатите настояват за ясна маркировка на млечните продукти, които са изработени със заместители на млечни суровини, за да са информирани потребителите в своя свободен избор.

Синдикалните председатели подчертават, че ситуацията в количеството на хранителните продукти и тяхната продажба на дребно  допринася за задълбочаване на кризата.
- Те настояват за забрана за продажба на мляко и млечни продукти под цената на производителя.
- Те настояват търговците на хранителни продукти да вземат активна роля в преодоляване на кризата и за информиране на потребителите за цените и кризата в млечните вериги.

Синдикатите не приемат, че понижаването на цените за работодателя трябва да се предаде по-нататък и върху възнаграждението на работника.
- Председателите подчертават позицията на своите синдикати, че са твърдо против продължаващата гъвкавост на работното време и намаляване на доходите.
Те заявиха решимостта си да информират своите организации за кризата и да предприемат инициативи за преодоляването и.

1 юни 2009 г.
Бърно, Чехия

Други дейности

BG05SFOP001-2.025-0166-С01

Кампания МИСЛИ ЗЕЛЕНО! Земята го заслужава!

Недекларираният труд в земеделието - мит или реалност

Проект RAISE UP

VS/2013/001/0407

VS/2012/003/0305

Сфери на дейност

Да си част от тази организация е въпрос на гражданска позиция и отговорност.

Ако се хващаш на работа в чужбина...

Провери за нередности