Участниците в конференцията като взеха предвид, че правото на синдикално сдружаване:
1.е едно от най-важните условия за изграждане на гражданското общество, защото неговото социално предназначение е да създаде у работниците и служителите съзнанието за организирана сила, чрез която да отстояват пред работодателя и държавата своите искания за подобряване условията на труд и живот. И тази сила идва именно от обединяването, солидарността и задружността в действията и натиска; 2.се ползва с широко международно признание – чл.23, ал.4 от Всеобщата декларация за правата на човека от 1948 г.; чл.8 от Международния пакет за икономически, социални и културни права; чл.22 от Международния пакт за граждански и политически права от 1966 г. на ООН. Това право намира израз и в редица конвенции на МОТ, между които особено важно значение имат Конвенция № 87 за профсъюзната свобода и защита правото на организиране от 1948 г. и Конвенция № 98 за прилагане принципите на правото на организиране и колективно договаряне от 1949 година. То е признато като основно право в регионалните европейски многостранни международни договори: чл.11 от Европейската конвенция за правата на човека и чл.5 от Европейската социална харта,

ДЕКЛАРИРАТ ПЪЛНАТА СИ ПОДКРЕПА ЗА ТРУДЕЩИТЕ СЕ ОТ МАКЕДОНИЯ ДА УПРАЖНЯВАТ СВОБОДНО, БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ ПРАВОТО ДА ОБРАЗУВАТ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО СВОЙ ИЗБОР, КАКТО И ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ ТАКИВА ОРГАНИЗАЦИИ
при единствено условие да се съобразяват с техните устави /чл.2 от Конвенция № 87 на МОТ.
Създадените по този начин синдикални организации имат правото да изработват своите  устави и правилници, да избират своите представители, да организират управлението и дейността си и да съставят свои програми за действия.
Държавните власти трябва да се въздържат от каквато и да е намеса, която може да ограничи правото на свободно сдружаване, или да попречи на неговото законно упражняване.
Националното законодателство не трябва да накърнява, нито да се прилага по начин да нарушава гаранциите за това право, предвидено в Конвенции № 87 и № 98 на МОТ.
Трябва да подчертаем, че трудещите се  ползват от надлежна защита срещу всякакви дискриминационни действия, насочени към накърняване на синдикалната свобода в областта на труда.


Европейската конференция на тема „ Предизвикателствата пред Социалния диалог в новите страни-членки и страни кандидатки в сектор Земеделие»
8-9 Октомври 2009г., София

Други дейности

BG05SFOP001-2.025-0166-С01

Кампания МИСЛИ ЗЕЛЕНО! Земята го заслужава!

Недекларираният труд в земеделието - мит или реалност

Проект RAISE UP

VS/2013/001/0407

VS/2012/003/0305

Сфери на дейност

Да си част от тази организация е въпрос на гражданска позиция и отговорност.

Ако се хващаш на работа в чужбина...

Провери за нередности