Йорданка Димитрова: Имаме богат социален и културен живот.
Кооперацията подпомага младоженци, новородени, купуват театрални постановки, но отдава и последна почит на хората в последния им земен път

Интервюто взе Светлана ТРИФОНОВСКА

Йорданка Димитрова е председател на Синдикалната организация от ФНСЗ в кооперация“ Нива 93“ в с. Проф. Иширково. Тя е член на Управителния съвет на кооперацията, председател е на фонд “Пари“ и социалната комисия в организацията.

Госпожо Димитрова, кога е създадена синдикалната организация в село Проф. Иширково?

Й.Д.:  Синдикалната организация е създадена една година след основаването на ЗК „Нива 93“, като синдикалните членове са членове и на самата кооперация. Аз съм председател на синдикалната организация, но и член на УС на кооперацията, което е много добра позиция за синдикалното ръководство.

Защо създадохте синдикална организация?

Една от основните причини е преходът след дейността на ликвидационните съвети в селското стопанство, липсата на защита и сигурност на заетите в земеделието и възможността по този начин да се устояват правата им.  Членове на синдиката в кооперацията са всички наети по трудов договор, като към момента те са 137 души.

За успешната дейност на вашата кооперация се носят легенди, какво отглеждате?

Да, наистина нашата дейност е много разнообразна. Имаме 14 вида култури-  зърнопроизводство,  трайни насаждения, кайсии, праскови, сливи, череши,също така се занимаваме с пчеларство, строителство. Освен традиционните земеделски дейности, кооперацията работи непрекъснато за подобряване на инфраструктурата в района, базата ни. Имаме хлебопроизводство, търговска дейност, която включва магазин за зеленчуци, домашни потреби, две сладкарници, кафе бар,  и др.

Всички, които са ви били на гости говорят с възхищение за неспиращи културни програми по време на празниците?

Да, при нас е весело, ние много работим но и умеем да се забавляваме, отбелязват се всички културни празници. Откупуваме театрални или куклени постановки. Спонсори сме  за откриване на паметник на проф. Иширков, който е бил  историк географ и др.

Какво представлява вашата социална програма и как се финансира?

Трябва да подчертая, че с увеличение на размера на рентите се увеличават и средствата за  социалната програма.   Тя е предназначена за всички членове на кооперацията, като средства се натрупват във фонд “Пари“, откъдето се финансират дейност на социалния фонд. Това става чрез решенията на социална комисия, на която председател съм аз. В началото на всяка година комисията заседава и предлага идеи за разпределение на средства пред УС, който пък ги утвърждава.

Какви са дейностите, които подпомагате?

Основно това са еднократни помощи за тъжни и весели ритуали. Средствата за тъжните ритуали получават всички членове на кооперацията, докато средствата за веселите са основно за наетите работници.Те са помощи за сватби и новородени. Предвиждат се еднократни помощи за социално слаби, за здравната служба, като обикновено се купуват медицинска техника, необходима на здравното заведение, дават се средства на училището и детската градина, на двата пенсионерски клуба, помагаме на хората с увреждания, които са към социалната кухня, като тази помощ касае член кооператорите, на които им се поема стойността на храната на 50%.

Както вече казах откупуваме театрални или куклени постановки, спонсорираме изграждането на паметник на проф. Иширков.

Веднъж в годината се обезпечава съвместна почивка на целия колектив в Габровския Балкан.


Кампания МИСЛИ ЗЕЛЕНО! Земята го заслужава!

Недекларираният труд в земеделието - мит или реалност

Проект RAISE UP

Українські банки неохоче оформляють кредит онлайн на картку 24/7, для цього краще звернутися в МФО в будь-який час доби.

Оформити цілодобово кредит без поручителів на кредитну картку. Кращі варіанти під 0 відсотків.

У важкій фінансовій ситуації допоможе кредит онлайн на картку без відмови і перевірок цілодобово в Україні.

Привлекают фриланс профессии? Тогда онлайн обучение на веб разработчика - это то, что вам нужно. Изучайте рейтинг школ.

Школа иностранных языков предлагает онлайн уроки английского для начинающих с нуля. Образование от экспертов.

VS/2013/001/0407

VS/2012/003/0305

Сфери на дейност

Да си част от тази организация е въпрос на гражданска позиция и отговорност.

Ако се хващаш на работа в чужбина...

Провери за нередности