Новини

На 16 април ЕФФАТ , заедно с още 27 европейски организации призовават за спешни мерки и структурни реформи, с които да се отговори на въздействието от пандемията COVID 19 върху работниците в земеделието и хранителната индустрия в ЕС.

В своето обща позиция „ Без спазване на правата на работещите в земеделието и  хранителната индустрия продоволствената сигурност на Европа е силно застрашена”

се подчертава, че недостигът на работна сила днес в европейското земеделие показа, колко силно то е зависимо и разчита на работници-мигранти, голяма част от които са с неуредени документи и статут, но са част от работната сила, която прибира реколтата от плодове и зеленчуци.

Кризата с липсата на селскостопански работници в Европа днес открои още една важна страна – че условията на труд в сектора и трудовите права бяха дълго неглижирани и оставяни на заден план.

Пандемията днес е една възможност за ЕС да преосмисли агро-хранителната си система и да я направи както по-зелена, така и по-социално справедлива, със по-справедливи цени, като за фермерите, така и за потребителите, и която да гарантира трудовите права на работниците.

Общата позиция предлага следните 6 действия:

  1. Спешно да се разгледа положението на работниците в хранително-вкусовата промишленост във ситуация на пандемията COVID-19.
  2. Новата Обща селскостопанска политика ОСП трябва да се преразгледа така, че да бъде както екологично устойчива, така и социално устойчива.
  3. В стратегията на ЕК„От ферма до вилица“ е необходим да бъде включен акцент върху работниците по веригата.
  4. Да се гарантира пълен достъп до легална заетост на работниците мигранти и бежанци.
  5. Да се подобрят и улеснят маршрутите за разрешително за работа на мигранти извън ЕС, които да достигнат до Европа, при най-строго спазване и зачитане на правата на работниците -мигранти и бежанци.
  6. Да се разработи задължително европейско законодателство, което да регулира трудовите, синдикалните и човешки права, както и да включва и урежда и екологичните права днес.

 


МИСЛИ ЗЕЛЕНО! Земята го заслужава!

Недекларираният труд в земеделието - мит или реалност

Проект RAISE UP

Українські банки неохоче оформляють кредит онлайн на картку 24/7, для цього краще звернутися в МФО в будь-який час доби.

Оформити цілодобово кредит без поручителів на кредитну картку. Кращі варіанти під 0 відсотків.

У важкій фінансовій ситуації допоможе кредит онлайн на картку без відмови і перевірок цілодобово в Україні.

Привлекают фриланс профессии? Тогда онлайн обучение на веб разработчика - это то, что вам нужно. Изучайте рейтинг школ.

Школа иностранных языков предлагает онлайн уроки английского для начинающих с нуля. Образование от экспертов.

VS/2013/001/0407

VS/2012/003/0305

Сфери на дейност

Да си част от тази организация е въпрос на гражданска позиция и отговорност.

Ако се хващаш на работа в чужбина...

Провери за нередности