Проект RAISE UP

Транснационален семинар срещу недекларираната заетост в сектор земеделие, ще се проведе на 10 и 11 май 2018 г. в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум”, гр. Пловдив. Международната работна среща се организира от Федерацията на независимите синдикати от земеделието /ФНСЗ/ към КНСБ по европейски проект „RAISE UP – действия на терен, иновативни подходи и ангажираност на ключовите партньори за противодействие на недекларирания труд”.

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров и заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров ще открият международния семинар. Участие ще вземат и народните представители Дора Янкова, Светла Бъчварова, Хасан Адемов, български представители в Европейския Парламент. В работната програма на транснационалния семинар ще участват Генералният секретар на Европейската федерация на синдикатите от земеделие, храни и туризъм /EFFAT/ Арнд Спан, представители от Европейския икономически и социален съвет /ЕИСС/, Главна инспекция по труда /ГИТ/ и Национална агенция за приходите /НАП/, Националния осигурителен институт /НОИ/, неправителствени организации, експерти и синдикалисти от Италия, Австрия, Германия, Белгия, Чехия, Македония, Сърбия и България.

Първият панел от работната програма на семинара включва темите „Недекларираният труд в земеделието – въпрос на споделена отговорност“ и „Общата селскостопанска политика и мястото на работниците в нея“. Дискусията, модерирана от Председателя на ФНСЗ Светла Василева ще представи гледните точки на институциите и синдикатите. Основни акценти от ситуационния анализ на тема „Недекларирания труд в земеделието за България” ще бъдат представени от Христина Митрева, топ-експерт по социално осигуряване към КНСБ.

Специален акцент в дискусията ще бъде поставен върху Италианската мрежа за качествена заетост в земеделието, която ще бъде представена от Антонио Галиарди от италианския синдикат FLAI.

Вторият панел от семинарната програма включва „Превенция и противодействие на недекларирания труд”, както и общите транснационални действия чрез Платформата за недекларирана работа. Дискусията с модератор Валентина Васильонова, зам. председател на ФНСЗ ще представи добрите практики за противодействие на недекларирания труд. Австрийският модел на работа със сезонните работници, българо-германският опит по проект „Честна мобилност”, опитът от Белгия и Чехия ща бъдат презентирани от международните партньори по проекта RAISE UP, чиято основнa цел е чрез ангажиране на заинтересованите страни в политическа дискусия да се разработят отговорни политики и мерки в принос за справянето с недекларираната работа в земеделието.

Работната програма на международния семинар ще продължи с дискусия, посветена на бъдещето на селскостопанските работници през погледа на ключовите социални партньори. Представители на работодателските и неправителствени организации от сектор земеделие ще представят своите гледни точки. В панел, посветен на споделената отговорност за превенцията и ограничаването на недекларираната заетост, международните синдикални партньори ще обсъдят и ще обединят усилия и общи действия за съвместни решения на проблема.

#PayRise – Кампания за увеличаване на доходите

Транснационалната среща в Пловдив съвпада с европейската седмица на работното място за повишаване на доходите в земеделието в страните от Югоизточна Европа и кампанията за повишаване на доходите #PayRise. В опита си да привлекат общественото внимание върху недопустимо ниските заплати на работниците в земеделието и тежките условия на труд в този отрасъл, както и да изразят непримиримостта си към двойните стандарти и неспазването на трудовите стандарти за сметка на обогатяване и развиване на сектора с най-голяма финансова подкрепа от европейски обществени средства ще бъде реализирана инициатива на ФНСЗ в рамките на международния семинар в Пловдив. Участници по проекта ще посетят конкретни земеделски стопанства и ще проведат срещи с работниците на 11 май, в рамките на европейската и национална кампанияза увеличение на доходите за достойно заплащане и достойни условия на труд на всяко работно място #PayRise.

Официалното откриване на семинара е в 9:00 ч. на 10 май 2018 г. /четвъртък/ в зала „Триадица“ на хотел „Рамада Пловдив Тримонциум”, гр. Пловдив

За допълнителна информация:

Светла Василева
Председател на ФНСЗ

Валентина Васильонова
Зам. председател на ФНСЗ

GSM: 0887 443 023
fnszbg@gmail.com

Петър Лазов
Медиен съветник
Проект „
RAISE UP
0888 667 418

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Вот здесь https://protraur.com/otkryvat-zerkala-posle-pohoron/ можно узнать, зачем открывать зеркала после похорон.

Недекларираният труд в земеделието - мит или реалност

Проект RAISE UP

VS/2013/001/0407

VS/2012/003/0305

Сфери на дейност

Да си част от тази организация е въпрос на гражданска позиция и отговорност.

Ако се хващаш на работа в чужбина...

Провери за нередности