Завърши Третата регионална работна среща по проекта „За секторни социални схеми в Земеделието” в Любляна (RWM3)

{gallery count=2  height=200 width=290 cols=2 rows=2 counter=0 links=0 alignment=center orientation=horizontal}pics/new0072{/gallery}

Събитието се проведе в периода 26-28 май 2014г. в Любляна и бе домакинствана от партньорската организация KZI - Словенския синдикат на работещите в земеделието и хранително вкусовата промишленост.

В работната среща учатваха синдикалисти и работодатели в земеделието от Словения, България, Италия, Франция и Белгия.

„..След изборите за Европейски парламент от вчера (25.май 2014г.) синдикатите се тревожат, ще има ли социална Европа утре.  Какво ще е мястото на работещите хора, каква ще е тяхната социална сигурност? Нашата работа в рамките и на този проект е принос за повече внимание и политически отговори в тази нелека дискусия.” - заяви Светла Василева във встъпителните си думи към участниците.

Прзидентът на ЕФФАТ г-н Бруно Ванони се обърна към участниците с привествие и послание – „Каквото и да се случи след изборите, важно е да преговаряме в диалог. Днес, повече от всякога имаме нужда от обща Европа. Главен проблем на социалната сигурност в Европа днес е дефицитът.  ЕФФАТ е конкретен и предвидим партньор, който има конкретни предложения в политиките.”

Крис Ботерман, председател на белгийскта работодателска организация в сектор Земеделие Boeren Bond и секретар на европейската секторна работодателска организация Copa-Geopa, заяви: „ За да избегнем бедността трябва да запазваме работните места в сектора, вклюително и в семейните ферми, да имаме  коректни работни заплати, които да гарантират такава социална защита, че работещите да остават в сектора. За 50 години водене на социален диалог в сектора ЕФФАТ и Geopa са били против и ще бъдат против социалния дъмпинг. Ние постигаме и подписваме споразумения на европейско ниво и работим за силни социални партньори на национално ниво, така че подписаните помежду ни споразумения да са с ангажимент на норма.”

Водещият експерт по социално осигуряване Христина Митрева, представи пред участниците анализ на ситуацията със социалната сигурност в сектора и направи преглед на добрите практики в допълнителните социално-осигурителни схеми в деветте страни на ЕС.

Ерик Ван Делер, експерт по социално осигуряване и колективно договаряне от френския земеделски синдикат  CFDT-FGA, заедно с Бруно Ванони представиха как функционира френската социално-осигурителна система MSA, която е създадена в далечната 1900 г., а днес покрива 5,5 млн. работещи в отрасъла. Нейният основен принцип е базиран на паритетност и социален диалог. Въпреки добрата дългогодишна практика и френските работещи са изправени пред сериозни трудности – проблем е събираемостта на вноските, особено в по-малките ферми, административните процедури за наемане на работната сила са твърде утежнени и пречи на мобилността на работещите, както в страната, така и в чужбина. Нужен е единен регистрационен режим за европейския пазар на труда.

В Италия всички регистрирани работници са задължително покрити от осигурителната система – и тези с постоянни, и с временни трудови договори. Проблемът е, че 35% от работниците в земеделието са сезонни работници и за да докажат осигурителен стаж за годината, трябва да натрупат 102 работни дни за календарната година, а легализирането на пазара на труда е много трудно. В случай на сезонна работа през целия трудов път, обезщетенията за пенсия достигат едва 40% от средния осигурителен доход на лицето. Освен това заплатите варират по региони в страната, а напоследъкк се наблюдава сериозно увеличаване броя на чуждестранните работници в италианското земеделие. Хубавото е, че съществуват допълнителни социално осигурителни схеми за работещите в земеделието, които се управляват от работодатели и синдикати, които управляват обезщетенията за болест, трудова злополука, безработица, майчинство, които са уговорени в колективните трудови договори. Социалният диалог е инструмент за разпространяване на информация, изравняване на заплатите в сектора и борба с колонизаторството и социалния дъмпинг в земеделието, който синдикатите ползват.  Това обясниха Франческа Запала и Антонела ди Марко от ALPAA, синдиката на малките фермери в Италия.

Борис Фрайнкович, генерален секретар на словенския секторен синдикат KZI, заяви, че Словения е статистическа грешка в Европейския съюз, тъй като само тук работодателят плаща по-ниска осигурителна вноска от работещия/осигурения. Като добавим сериозния процент на сезонна и нелегална заетост в сектора и нередовното плащане на осигурителни вноски от работодатели, виждаме какви са причините за нестабилността на социално-осигурителната ни система.  Благодарение на натиска на синдиката, сезонните работници бяха включени в обхвата на осигурителната система, но все още са нужни минимални стандарти, които да се прилагат и за тях. Социалният диалог трябва да се уважава и от двете страни в него, ако искаме да променим ситуацията към по-добро.

Дискусията провокира участниците да търсят решения и да предприемат конкретни стъпки за подобряване на социалното осигуряване в сектора особено към уязвимите групи, каквито са сезонните работници, членовете на семейства, работещи в стопанството, дребните земеделци, работещите на сиво и пр.

 

Светла Василева подчерта, че партньорите в този проект са обединени от целта да разпространяваме информация сред обществото, сред работодателите, да настояваме за натиск върху правителство и държава да се подобри социалното осигуряване в сектора.

Участниците бяха единодушни, че трябва да се води дискусия на европейско ниво с Комисията и да се търсят възможности за включване на допълнителни социалноосигурителни схеми за земеделието, което да е справедливо за ниските доходи на работещите в него.


Кампания МИСЛИ ЗЕЛЕНО! Земята го заслужава!

Недекларираният труд в земеделието - мит или реалност

Проект RAISE UP

Українські банки неохоче оформляють кредит онлайн на картку 24/7, для цього краще звернутися в МФО в будь-який час доби.

Оформити цілодобово кредит без поручителів на кредитну картку. Кращі варіанти під 0 відсотків.

У важкій фінансовій ситуації допоможе кредит онлайн на картку без відмови і перевірок цілодобово в Україні.

Привлекают фриланс профессии? Тогда онлайн обучение на веб разработчика - это то, что вам нужно. Изучайте рейтинг школ.

Школа иностранных языков предлагает онлайн уроки английского для начинающих с нуля. Образование от экспертов.

VS/2013/001/0407

VS/2012/003/0305

Сфери на дейност

Да си част от тази организация е въпрос на гражданска позиция и отговорност.

Ако се хващаш на работа в чужбина...

Провери за нередности