Новини

На 15 май 2020г. социалните партньори в сектор Земеделие ЕФФАТ и GEOPA-COPA подписаха обща декларация, в която се ангажират с конкретни действия, за да се гарантира, че сезонните работници, които идват от страните-членки ще работят при достойни условия на труд и заетост, а достъпа им до работните места ще става при най-строги хигиенни норми в настоящата пандемична криза. Сред тях са:

  • Работодателите трябва да гарантират, че мерките за социална дистанция и здравето и безопасността, определени от националните органи, се прилагат както в работната среда, така и по отношение на настаняването на работниците.
  • Когато транспортът от жилището до работното място се осигурява от работодателя, е необходимо да се гарантира, че преди да се качат в транспортното средство, се измерва телесната температура на всички работници, както и се осигуряват маски, ръкавици и пр. хигиенно оборудване за всички работници.
  • Работодателите трябва да информират работниците на език, който те разбират за съществуващите разпоредби за защита, като използват материали, предоставени от компетентните органи.
  • Работодателите трябва да осигурят на работниците безплатно лични защитни средства (маски, ръкавици и др.), както и хигиенни продукти (вода, сапун, перилен препарат и дезинфектант) в съответствие със съществуващите правила.
  • Когато работодателите отговарят за настаняването на сезонните работници, те трябва да гарантират, че социалното дистанциране и всички други правила за здраве и хигиена се прилагат в съответствие с националните стандарти.
  • Работодателите трябва да гарантират, че заплатите на сезонните работници са в съответствие с приложимите колективни договори или националното законодателство.
  • Работодателите трябва да гарантират, че сезонните работници са регистрирани и осигурени в съответствие с местното законодателство за социална защита и колективните трудови договори.
  • Ако има съмнение, че някой от служителите проявява симптоми на COVID-19, незабавно трябва да се свърже с компетентните медицински органи.

Тази декларация е сериозна стъпка за противопоставяне на тежките и неприемлви условия на труд и живот, на които често пъти са изложени земеделските сезонни работници.
Тя е и ясно послание от страна на социалните партньори към Европейската комисия да се приложат конкретни и обвързващи мерки за по-нататъшна защита на сезонните работници - както от ЕС, така и от трети страни.

Пълният текст на декларацията може да видите тук.
 


Кампания МИСЛИ ЗЕЛЕНО! Земята го заслужава!

Недекларираният труд в земеделието - мит или реалност

Проект RAISE UP

Українські банки неохоче оформляють кредит онлайн на картку 24/7, для цього краще звернутися в МФО в будь-який час доби.

Оформити цілодобово кредит без поручителів на кредитну картку. Кращі варіанти під 0 відсотків.

У важкій фінансовій ситуації допоможе кредит онлайн на картку без відмови і перевірок цілодобово в Україні.

Привлекают фриланс профессии? Тогда онлайн обучение на веб разработчика - это то, что вам нужно. Изучайте рейтинг школ.

Школа иностранных языков предлагает онлайн уроки английского для начинающих с нуля. Образование от экспертов.

VS/2013/001/0407

VS/2012/003/0305

Сфери на дейност

Да си част от тази организация е въпрос на гражданска позиция и отговорност.

Ако се хващаш на работа в чужбина...

Провери за нередности