Новини

На 25 юни 2021 г. съ-законодателите най-после постигнаха политическо споразумение за следващата ОСП и за пръв път от съществуването на тази наи-стара общностната политика се договориха да включат в нея условията на труд на милиони работници. 

След поне две десетилетия настойчиви и последователни действия на синдикатите от Европейската секторна федерация на земеделието, храните и туризма ЕФФАТ, след много дебати, преговори, триалози, формални и неформални срещи, най-сетне милиони селскостопански работници, в това число 4 милиона сезонни работници, ще присъстват в новата ОСП.

Само благодарение на подкрепата и мобилизацията на земеделските синдикати от цяла Европа, съюзници и съмишленици за изграждане на нова и социално-отговорна и справедлива Европа, най-накрая беше възможно да се постигне ОСП, която да противодейства на нарушаването на правата на работниците.
Федерацията на независимите синдикати от земеделието, ФНСЗ е активен участник в целия процес – и на европейско, и на национално ниво - на обсъждане и политически натиск за позицията на България в Съвета за по-справедлива ОСП.  Проявеното внимание към социалната условност по време на последните два триалога от страна на България е особено положителен знак и за милионите български сезонни работници в европейското земеделие.

Жалко е, че поради противопоставянето на Съвета, държавите членки ще започнат да прилагат социалната обвързаност доброволно от 2023г. и  едва от януари 2025 г. това ще стане задължително.

Въпреки това, европейските синдикати се мобилизират и ще работят, за да ускорят процеса на въвеждане на социалната условност във всяка държава членка още през 2023г.

Социалната условност означава трудови и социални стандарти в европейското земеделие.

Означава спазване на човешки и трудови права на милиони земеделски работници.

Заедно с механизма за социална обвързаност още няколко важни социални елементи вече са част от политическия договор:
• Фермерските консултантски служби ще трябва да предоставят информация на фермерите за условията на труд и за информация, която трябва да се предоставя на работниците.
• Държавите-членки ще имат възможност да насърчават подобряването на условията на работа и заетост като част от техните секторни политики.

По темата за Зелената архитектура на ОСП, синдикатите  приветства по-силна връзка между ОСП и амбициозните екологични цели на Зелената сделка и стратегията „От фермата до вилицата” и поставят изискване работниците по хранителната верига да са активна част от нея.  


Кампания МИСЛИ ЗЕЛЕНО! Земята го заслужава!

Недекларираният труд в земеделието - мит или реалност

Проект RAISE UP

Українські банки неохоче оформляють кредит онлайн на картку 24/7, для цього краще звернутися в МФО в будь-який час доби.

Оформити цілодобово кредит без поручителів на кредитну картку. Кращі варіанти під 0 відсотків.

У важкій фінансовій ситуації допоможе кредит онлайн на картку без відмови і перевірок цілодобово в Україні.

Привлекают фриланс профессии? Тогда онлайн обучение на веб разработчика - это то, что вам нужно. Изучайте рейтинг школ.

Школа иностранных языков предлагает онлайн уроки английского для начинающих с нуля. Образование от экспертов.

VS/2013/001/0407

VS/2012/003/0305

Сфери на дейност

Да си част от тази организация е въпрос на гражданска позиция и отговорност.

Ако се хващаш на работа в чужбина...

Провери за нередности