МИСЛИ ЗЕЛЕНО! Земята го заслужава!


гл. ас. д-р Цветанка Динчева, Институт по зеленчукови култури „Марица”, Пловдив

Гл. ас. д-р Цветанка Динчева работи в Институт по зеленчукови култури „Марица”, Пловдив от 1999 г. като агроном – семевъд в отдел „Сортоподдържане и семепроизводство”, а от 2006 г. започва научна дейност в отдел „Технологии в зеленчукопроизводството”. Изследователската й насока е в областта на технологиите на отглеждане на зеленчукови култури в полски условия. Ръководител е на проект към ССА за нетрадиционни култури в страната. Участник е в няколко национални и един международен проект. Участвала е в мобилности по програма „Еразъм +”: Западен Померански Технически Университет, Шчечин, Полша; Университет Загреб, Агрономически факултет, Загреб, Хърватска; Политехнически Институт, гр. Коимбра, Португалия. Участвала е в специализация по компостирането в Институт по органично земеделие (FiBL), Швейцария. Автор е на едно ръководство, една технологична инструкция и съавтор на две технологии. Автор и съавтор е на 36 научни и над 20 научно-популярни публикации.

Отговорно лице на биологичното поле на Институт Марица.

Контактно лице на ИЗК „Марица” в списъка на EFSA от 2019 г.

Синдикален председател на ФНСЗ-КНСБ на ИЗК „Марица” от юли 2017 г.


Българският потребител залага на отглеждането в градините и потреблението на масата си на традиционни за страната зеленчукови култури: домати, пипер, краставици, зеле, бобови и лукови. Това естествено е довело до подобряване на сортовия състав и вкусовите качества на продукцията. В кошницата на българския консуматор обаче се срещат и малко познати зеленчукови култури. Те се отличават с комплекс от ценни качества, за които потребителите почти не са информирани, а и не всеки възприема лесно специфичните им вкусове.

В тази статия ще насочим вниманието си именно към някои от тях и безспорната полза от отглеждането им за природата и здравето на хората. Тук ще представим аспержа, артишок и девисил, които се отнасят към групата на многогодишни тревисти растения и заемат площи за отглеждане за период от 5 до 15 години.

Многогодишните култури заемат важно място в сеитбообращението и придават нов облик на стопанството. Отглеждани на големи площи те разнообразяват и обогатяват схемите на сеитбообращение. Отглеждани като единични растения или на групи в градината те спомагат за увеличаване на зеленото разнообразие както и отличителният им хабитус способства за динамика в облика на градината. Те могат да бъдат използвани като храна, да служат като суровина за фармацевтичната промишленост и да се използват като декоративна растителност. Отглеждани съвместно с другите зеленчукови и цветни култури те спомагат за увеличаване на биоразнообразието и популациите от насекоми.


Най-старата култура сред тях е аспержата (Asparagus officinalis L.). По данни от 1941 г. в България най-много аспержи са се отглеждали в с. Катуница, Асеновградско, където през 1937 г. заетите площи с тази култура са били 250 декара. В околностите на София и в някой градини е имало единични насаждения. От с. Катуница продукцията основно се е изнасяла за пазара в София и по-малко в Пловдив.

Консумативната част от аспержата са крехките, сочни и вкусни леторасти, наричани „свещи”. Те се разделят на два вида според технологията на отглеждане: бели (етиолирани) и зелени/виолетови. Зелените/виолетови аспержи се отличават с по-високо съдържание на витамини и с по-добър аромат и вкус в сравнение с белите свещи. Отглеждането им е икономически по-изгодно в сравнение с технологията за бели (етиолирани) аспержи. Аспержата започва вегетацията много рано напролет, в края на месец март или началото на месец април в зависимост от климатичните условия. Това е едно от най-ценните й качества, с което допринася за увеличаване на асортимента от ранните полски зеленчуци на пазара.

По отношение на хранителните си качества тази зеленчукова култура се отличава със съдържание на редки биоактивни субстанции: калций, фосфор, желязо, натрий, калий и селен, витамин В, антиоксиданти, изофлавони и други растителни естрогени, сапонини и летливи ароматни съединения. Особено ценно е съдържанието на селен - минерал с мощно антиоксидантно действие, който забавя процесите на стареене и предпазва клетките от увреждания. Аспержите влияят благотворно върху регулиране на бъбречната функция и върху функцията на черния дроб и дихателната система. Поради високото съдържание на аспарагин се използва и в медицината.

Аспержата се отличава и с друго много ценно качество. Тя е медоносно растение и е вписана в «Систематичен списък на медоносните растения от флората на България» от 2009 година.

Отглеждането й е сравнително лесно и не отнема много ресурси, освен в периода на прибиране на продукцията от началото на април до края на месец май. Тя е желана култура от градираните поради спецификата й на отглеждане и реколтиране в период, когато не е започнало масовото отглеждане на традиционните за страната зеленчуци на открито поле. Това я прави търсена култура не само като източник на хранителни вещества, но и като интересно декоративно растение, отглеждано на малки площи в градината или фермата, като отделно растение или група от растения.

Насажденията от аспержи на големи площи през лятото, по време на цъфтежа привличат пчелите и допринасят за разнообразието на пчелните продукти и същевременно способстват за увеличаване на пчелните семейства. След приключване на беритбата, в началото на месец юни растенията се оставят в свободен растеж и се формират красиви нежни храсти от леторастите, които имат много добри декоративни качества.


Растения от артишок, след презимуване Растения от артишок преди цъфтеж

Растения от артишок, след презимуване             Растения от артишок преди цъфтеж

 Артишокът (Cynara scolymus L.) е култура, която навлиза на българският пазар през последните години и все още малко хора са запознати с начинът му на консумация. Във Франция, Италия, Испания и други европейски страни той се цени като деликатесна култура. Артишокът, както аспержите, е търсена и желана суровина за приготвяне на гурме храни. Консумират се цветните кошнички, преди преминаване в цъфтеж, в периода април-май, като по-късното реколтиране на кошничките не е желателно. Оставени в цъфтеж растенията са изключително красиви с големите си лилави и ароматни цветове. След цъфтежа листата на растенията пожълтяват, а цветоносните стъбла изсъхват. След почистването им започва нов растеж през лятото и се формират туфи от листа, които достигат до дължина 1-1,2 м, силно са нарязани, със или без бодли, на цвят зелени или сивозелени, покрити със сив мъх от долната страна. На височина туфите достигат 50-70 см и така растенията презимуват.

Консумативната част на артишока е богата с въглехидрати и с ароматични вещества, които й предават особено приятен вкус. Съдържа витамини А и В, флавоноиди и полифенолни киселини. Отличава се с високо съдържание на цинарин  - вещество, което понижава нивото на холестерола. Препоръчва се за употреба при проблеми с черния дроб и жлъчката. Използва се във фармацевтичната промишленост за производство на лекарства за лечение на черния дроб.


Девисилът (Levisticum officinale) се отглежда като подправна култура основно в Северна България, където често се среща под имената селим или лющян. За подправка се употребяват основно листата, но също и останалите части на растението - корени и семена. Използва се като подравка за много ястия – супи, ястия от риба и агнешко месо, варива от бобови култури и други зеленчуци. Листата се консумират в свежо състояние и към салати. Могат да се съхраняват продължително време след изсушаване или замразяване. Листата се отличават със силен и специфичен аромат. Съдържат етерично масло, дъбилни вещества, органични киселини, минерали, пектин и скорбяла. Оказва положителен ефект срещу мигрена, подобрява дейността на нервната система и перисталтиката на червата, засилва имунната система. Намира приложение в козметиката под формата на етерично масло.  По време на цъфтежа формира високо цветоносно стъбло с големи сенници от жълто-зелени  цветове и семена.


Кампания МИСЛИ ЗЕЛЕНО! Земята го заслужава!

Недекларираният труд в земеделието - мит или реалност

Проект RAISE UP

Українські банки неохоче оформляють кредит онлайн на картку 24/7, для цього краще звернутися в МФО в будь-який час доби.

Оформити цілодобово кредит без поручителів на кредитну картку. Кращі варіанти під 0 відсотків.

У важкій фінансовій ситуації допоможе кредит онлайн на картку без відмови і перевірок цілодобово в Україні.

Привлекают фриланс профессии? Тогда онлайн обучение на веб разработчика - это то, что вам нужно. Изучайте рейтинг школ.

Школа иностранных языков предлагает онлайн уроки английского для начинающих с нуля. Образование от экспертов.

VS/2013/001/0407

VS/2012/003/0305

Сфери на дейност

Да си част от тази организация е въпрос на гражданска позиция и отговорност.

Ако се хващаш на работа в чужбина...

Провери за нередности