МИСЛИ ЗЕЛЕНО! Земята го заслужава!

Професия АГРОНОМ – пътища към успеха“ беше надслова на тематичния младежки форум, който се състоя на 28.04.2022 г. в Аграрния университет в Пловдив.

Водени от споделената отговорност за следващото поколение специалисти в българското и европейското земеделие и изграждане на устойчиво общество към студенти и преподаватели се обърнаха Енрико Сомалия - зам. ген. секретар на ЕФФАТ и Валентина Васильонова, председател на ФНСЗ. 

"Решението да изберете агрономията за своя професия е защото искате да пазите природата. За да станете агроном се иска много смелост.", заяви Енрико Сомалия.

Агрономите на днешния и утрешния ден трябва да притежават интегрален комплекс от знания и способности, защото са призвани да отговорят на комплексни предизвикателства и са отговорни за бъдещето ни. 

Валентина Васильонова призова, да не забравят, че са част от социалната тъкан на обществото и отговорно да пазят и хората, с които работят. Да не забравят, че в лицето на синдиката имат винаги една протегната ръка за подкрепа при необходимост. 

Древните корени на професията „агроном“ водят назад през хилядолетията чак до Древен Египет, Китай, Елада, Рим. Първите агрономи, посветили се на отглеждане и опитомяване на дивите растения днес смело можем да наречем учени-приложници. С бурното развитие на селското стопанство през вековете професията много се промени, но и днес тя е важна част от науката за отглеждане на земеделски култури и е отговорна за изхранването на човечеството.

Днес земеделието като сектор и агрономията, като практико-приложна наука са отговорни за продоволствената сигурност и бъдещето на човечеството, но също и за справяне с климатичните и дигиталните предизвикателства и опазването на околната среда.

Агрономите на днешния и утрешния ден трябва да притежават интегрален комплекс от знания и способности, защото са призвани да отговорят на комплексни предизвикателства и са отговорни за бъдещето ни.   

Професията „агроном“ е престижна възможност за разнообразна и интересна професионална и обществена реализация.

 

Други дейности

BG05SFOP001-2.025-0166-С01

Кампания МИСЛИ ЗЕЛЕНО! Земята го заслужава!

Недекларираният труд в земеделието - мит или реалност

Проект RAISE UP

VS/2013/001/0407

VS/2012/003/0305

Сфери на дейност

Да си част от тази организация е въпрос на гражданска позиция и отговорност.

Ако се хващаш на работа в чужбина...

Провери за нередности